Assalamualaikum..selamat berhujung minggu...dah makan tengahari....apa menu hari ni..mesti cuti-cuti ni menu mesti yang best best kan...kalau yang masih belum makan tengahari tu ..apa kata jom makan Mee Bandung..sesekali kita tukar makan nasi dengan mee utk tengahari..sedap....
Mee ni di buat atas permintaan anak bujang saya yang teringin sangat nak makan..katanya dia makan kat sekolah..sedap so minta mamanya buatkan..siap minta extra ayam lagi..Jom kita semak bahan-bahannya...
1 bungkus mee kuning/ketoew /bihun pun boleh
1/2 ekor ayam potong kecik kecik
sedikit udang..juga sedikit fish ball
2 ketul tauhu
2 sdb cili boh
2sdb tomato sos
2sdb sos cili
carrot/sawi/daun sup
bawang putih utk tumis.
Tumis bawang putih..hingga garing..kemudian masukkan cili.boh .masak cili boh hingga garing..masukkan tomato ,cili sos..gaul kemudian masukkan ayam..masak ayam hingga empuk..kemudian masukkan udang dan carrot..batang sayur ..carrot..renehkan sehingga masak agak agak 10 minit..perasakan dengan garam dan gula...akhir masukkan sayuran..boleh lah dihidangkan dengan mee yang siap di celur.
Hiaskan dengan bawang goreng dan telur rebus...
Selamat berehat ya....
maktam cara2 masak xde letak air ke?
ReplyDeleteMasa letak ayam masukkan air sedikit ikut nak kuah banyak mana..thanks terlupalak nak masukkan air..Nas mama punya resepi mee ni lagi sedap sal..tokwan ajar mama..dulu dulu bilaraya tokwan mesti buat mee sup..or mee bandung..resepi tokwan meletup..penuh org mai raya sal nak makan mee tok wan..rindu tokwan sesangat..
ReplyDelete