THE WORLD ITS JUST AWESOME......

THE WORLD ITS JUST AWESOME......

Tuesday, 23 December 2014

Monday, 14 April 2014

Agar Agar Santan Gula Merah...sejukkk


Assalamualaikum

Hari mingu penuh tragis ...emm bila akhirnya tertewas juga dek kerna sakit yang melampau tidak tertahan..sakit apa sakit gigi..hi hi hi..selepas merana selama 2 mingu akibat takut nak cabut gigi maka hari sabtu yang lepas terlepas seksa..selamat..gigi bongsu ku..

Sapa la yang tak pernah rasa sakit gigi..adui ..sampai sikat rambut pun tak boleh....pengajarannya bila sakit gigi ni cepat cepat la pi dental..selesai masalah..

Akibat cabut gigi punya  pasai maka terjadilah resepi hari ni..Agar agar Santan gula merah..cari menu lembut lembut ja..sedap dan soft ja masuk..tak ya gigit..hi hi hi

Nak resepi cari ja dlm blog nie..



Masuk dalam peti ais ..nyaman ja sejuk sejuk dgn lemak santanya..sedappppp......



Friday, 11 April 2014

BUTTER CHEESE CAKE..terbaikkk


Assalamualaikum... salam rindu buat teman teman dan pengunjung blog kesayangan hamba nie...maaf sangat sangat agak menyepi dek kerana kesibukkan kerja.hampir sebulan tak mengupdated..hampir bersawang..

Apa khabar semua..seronok tengok kawan kawan yang rajin sangat berkongsi resepi resepi terbaik..hanya Allah sahaja yang membalasnya ..aktiviti memasak ni bukanya berhenti hampir setaip mingu masak,,cuma kerajinan mengambil photo dan mengupdated tu aja yang benar benar tak berkesempatan.

Kali ni mencuba kek yang sangat sedap nie dari blog zila forever..mohon di kongsi di sini pulak...memang sedap sangat..tak rugi mencuba..kek yang simple..terimakasih zila ....






Butter Cheesecake

170 gm mentega 
125 gm krim keju 
250 gm gula kastor 
5 biji kuning telur 
210 gm tepung serbaguna } -guna tpng gandum pun boleh
1½ camca teh serbuk penaik } diayak 
2 camca teh vanila 
5 biji putih telur 
1/8 camca teh garam 


Cara  
  1. Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya. 
  2. Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis. 
  3. Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati. 
  4. Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanila. Ketepikan dulu.
  5. Dalam mangkuk bersih yg lain, pukul putih telur hingga berbuih. 
  6. Masukkan garam, putar lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi. 
  7. Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis. Kaedah kaup balik.
  8. Ratakan adunan ke dalam tin empatsegi 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan di sapu mentega.
  9. Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak. 
  10. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin.


Wednesday, 12 February 2014

BIHUN GORENG



Hari busy sedunia....keja keja keja...biar la malas nak pikiaq....

Tu dia tu cakap orang utara..tak keja lagi susah..so buat seadanya..semalam driving ke penang about 250km dari rumah..hari nie lagi nak kena pi penang..oooooo....letihnya..

bila malas pikiaq pasai keja nie ..jom kita makan..release stress nie....hi hi hi...Bihun Goreng actualy my feberat nie...apa lagi bila ada kuah kacang ...aduss sedap...

Ada banyak resepi Bihun nie...Me main campak-campak ja....yang pasti sedap kan....

Jom makan Bihun....daaaaaaaaaaaaaa

Monday, 10 February 2014

SOTONG GORENG TEPUNG



Salam Isnin

Bermula mingu pertama bagi yang bercuti Sabtu dan Ahad...camna cuti mingu yang lepas..bagi saya memang tak cukup tangan bila dah ada kat rumah.. mula dari depan hingga kat dapuq ada aja keja nak di siapkan..

Belum cakap bab masak lagi..bila dah cuti tu paham paham la ya kena masak utk makan tengahari..demand anak anak pun boleh tahan..menu dikongsi hari ni permintaan anak bujang sorang tu...Sotong Goreng Tepung..setakat sekilo tu alamat dia sorang ja boleh perabih...hi hihi....rasanya semua sukakan...nak buat bukanlah susah sangat..saya pakai Tepung serbaguna Adabi utk goreng ayam tu..sedap tak masin sangat.. sotong dibersihkan..celup dengan telur ..kemudian digaul dgn tepung Adabi..goreng dengan minyak panas..siap...cicah pulak dengan sos siam pedas pedas manis.....adusss...terbaikkk...

Jangan lupa cuba ya....Jumpa lagi....daaaaaaaaaaaaa

Wednesday, 29 January 2014

SEAFOOD MAKARONI



Assalamualaikum semua..................

Wah semangat betoi la sekarang nie bila dapat updated blog hari -hari....bukannya apa seronok dapat mengilhamkan resepi-resepi yang dapat dikongsi bersama sahabat sahabat yang disayangi semua..

Bila dapat baca blog rakan rakan di sini memang terpegun kan bila kita kaum ibu semua nie berkreatif dengan masakan..bukan keja senang nak mennampat hati keluarga..hebat hebat..

Lagi satu resepi Makaroni Seafood..cukup senang nie...nak buatnya..anak anak kecik yg jemu makan nasi nie mesti suka kan..variasi resepi makaroni nie..boleh di cuba..cuma selalu mesti pakai ayam atau daging cincang..cuma hari nie cuba gantikan dengan isi ketam...rupa rupanya lagi sedap..kita hiris tebal tebal sikit..anak anak bila nampak isi ketam yang pink-pink tu..aduss siap berebut rebut..

Ok jangan lupa mencubanya ya.. simple ..cepat..dan semestinya sedap...

Jumpa Lagi.....daaaaaaaaaaa



Monday, 27 January 2014

COKLAT CUP CAKE

Assalamualaikum

Bertemu lagi rakan rakan blogger semua..apa khabar semua..keadaan cuaca yang dingin lagi nyaman nie membuatkan hati pun cool aja kan..kalaulah sepanjang tahun cuaca cam nie kan best kan ..

Bagi kami yang tinggal di utara nie cuaca dingin nie lebih ketara lebih-lebih lagi di Perlis..hari nie ja 20C..angin bertiup kuat ..woi petang nanti ramai lah anak-anak main wau dalam bendang yang dah di tuai padi..

Selalunya bila cuaca sejuk nie otomatik lah perut sedia aja lapar..hari nie nak share coklat cupcake yang di buat untuk anak-anak..rasanya resepi tak payah lah ye..senang ja nak baking nya cuma kali nie saya letakkan coklat bar dalam adunan cup cake..bila nak makan tu melelehlah keluar coklat cair tu..memang sedap..

Ok kita jumpa lagi nanti ya..bye..



Tuesday, 14 January 2014

COCONUT CHEESE CAKE

 Assalamualaikum



Alhamdulilah..bertemu lagi ...apa khabar rakan semua semoga sihat bersama keluarga tersayang.Harap-harap mood berblog ni sentiasa berkobar-kobar...sayang sangat ni..kadang-kadang masa yang membuat tak cukup tangan..

Anak-anak dah pun kembali kesekolah..pagi-pagi tu sunyi sekejap rumah...petang..ja..seronok mendengar celoteh anak-anak dok sembang hal hal sekolah...

Hari ni nak kongsi kek yang cukup sedap..senang ja nak buat..Kek kelapa berkeju..jom kita tengok bahan-bahannya boleh dicuba untuk menu petang. Terimakasih yang tidak terhingga buat zilaforever kerana sudi berkongsi resepi yang sedap..nie..mohon dikongsi bersama rakan  rakan semua..

KEK KELAPA
resepi dari zila norazila

Bahan-bahan

5 biji telur ayam gred A
2 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
300 gram kelapa parut putih
1 cawan minyak masak
1 sudu teh baking powder
1sdk esen vanilla
cheedar cheese secukupnya di sagat

Cara -caranya

Satukan tepung gandum , baking powder ayak.
Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan sedikit esen vanilla
Kemudian masukkan tepung yang telah diayak , gaul rata
Masukkan kelapa parut dan ratakan sehingga sebati
Akhir sekali masukkan minyak masak
tabur cheedar cheese secukupnya
bakar 30 minit atau sehingga masak.



senang dan mudah kan...cuba tau..semestinya..sedapppp

Wednesday, 1 January 2014

SELAMAT TAHUN BARU 2014



Assalamualaikum


Selamat Menyambut Tahun Baru 2014 buat rakan sahabat semua pengunjung pengunjung hanimmdzain.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...