Assalamualaikum...
Apa khabar pagi ni...mentari bersinar terang hari ni...harapan biarlah panas hingga ke petang..semalam petang hujan turun lebat...Macamana kerja hari ni...di office atau di rumah..kalau kat rumah tu kerja tak pernah habis habis..kat pejabat pun cam tu juga...apa pun biarlah kita enjoy apa aja yang kita lakukan...
Hari ni nak berkongsi lagi satu resepi tradisional yang menjadi feberat saya selamanya..Kuih Koci .selalunya beli aja..tak pernah buat pun..tah macam mana teringin lak nak belajar buat sendiri ..mulalah korek korek resepi dari mak..
Nak buat kuih kuih tradisional bukannya susah cuma kekadang malas nak buat sal kita aja yang makan..My Hubby ..Aiman tengok aja..Alyssa makan le seketul dua..sesekali apa salnya buat sediri ya..
Jom kita intai bahan-bahanya.
A.2 cwn tepung pulut
1 cwn air
1sdk garam
( digaul semuanya -refer step by step di bawah ya)
B. Intinya
2cwn kelapa parut yang putih aja
1cwn gula merah ( di masak dgn air + tapis )
1sdb tepung gandum
(kelapa parut di masak bersama air gula merah + sedikit garam gaul sebati.akhir masukkan 1sdb tepung gandum untuk memekatkan inti tu. Sejukkan .
c. 1cwn santan pekat dimasak sedikit bersama 1/2 sdk garam yg ni nak lemakkan kuih kita.
Cara-cara nak buatnya jom tengok step by step dibawah..Gambar di ambil oleh Aiman..
1 cwn tepung pulut di gaul dgn sedikit air..gaul menjadi doh |
Leperkan sedikit |
masukkan inti |
tutup kembali menjadi sebiji doh |
masukkan sedikit santan yg di masak dgn garam |
bungkus spt di atas |
Dah boleh di kukus..dlm anggaran 10 minit shj..
Sedang di kukus..
Dah boleh dimakan...
Selamat mencuba ya...jumpa lagi ....
Selamat mencuba ya...jumpa lagi ....
Ya Allah..kuh kesukaan ni..super sedap ni..leh tau dah..dgn inti yg manis2 basah2...kaknim..hantar mai sat...
ReplyDeletemaktam tererrrrrrr...nnt wat naaa..sedap arrr
ReplyDelete