THE WORLD ITS JUST AWESOME......

THE WORLD ITS JUST AWESOME......

Thursday 19 January 2012

CUCUR JAGUNG DENGAN UDANG


Assalamualaikum


Hari ni cuaca tak menentu pada awal pagi nampak langit cerah membiru...masuk aja tengahari langit dah mula kelam..dalam dok memandu teringat kain baju yang bawah porch..nasib tak bawa keluar kain..kalau tak alamat kena basuh lain la..


Bila dah hujan tu paham-paham le mulut ni mulalah buat perangai teringat nak makan macam-macam..so dalam perjalan nak ke Jitra berhenti tepi jalan ada orang jual kuih..tengok alamak macam-macam ada pokoknya semua teringin...kebetulan tak makan tengahari konon nak skip le lunch..aduh tak tau nak pilih apa..tengok lompang sedap..pas tu tengok lopes pun meleleh aayak liur..pas tu tengok bubur pulut hitam pun kaw...last last tau saya beli apa.....


Beli cucuq pisang..baru padan muka semua teringin tu la orang dok kata nak membeli ..beli masa perut kenyang..memang syaitan dok mengoda betoi..


Ok la nak share satu menu permintaan cik Abang yang teringin..kalau ikut hati memang malas benor..tapi apakan daya nak jadi isteri mitahli..kena buat le juga walaupun balik kerja tinggai 1/2 selinder aja...


Cucuq Jagung dengan Udang..kebetulan cik Abang outstation sebelah Naka nun jauh di pendalaman nampak orang jual jagung elok-elok so dia lah yang membeli semua bahan -bahannya...Jom kita tengok...bahan-bahanya...



     

3 tongkol jagung
2 ulas bawang Holland/bawang besar
2 biji cili merah
sedikit daun kucai
400gm tepung gandum
1sdk garam
350g udang segar
air ais utk bancuhan biar rangup cucur kita
minyak untuk mengoreng

Potong jagung..bawang dadu,cili potong bulat,,kucai campur semuanya dengan tepung gandum..perasakan dengan garam..saya letak sedikit serbuk kunyit biar nampak kuning-kuning sikit..masukkan sedikit sedikit air ais agak-agak adunan kita tidak terlalu keras dan tidak terlalu cair.

Kemudian bolehlah panas kan minyak dan mula mengoreng..masukkan sedikit adunan tepung ..letakkan udang kemudian ambil lagi sedikit adunan tutup udang than goreng sehingga garing..lakukan sehingga habis..dah boleh dihidangkan..boleh di tambah cili ..semasa menghidangkannya...

Alamat dua  tiga hari ni jenuh le saya mengidangkan menu berdasarkan jagung sal Cik Abang membeli stok jagung macam nak buat kenduri..bubur jagung..bingka jagung..kek kukus jagung..punding jagung..semuanya jagung le....ada orang buat sambal tumis jagung tak..he he...
       
         
                                        

Kita jumpa la esok ye...terimaskasih sudi melayari blog saya...saya chow dulu ye...

1 comment:

  1. Sdpnye...sy nk cuba by ptg ni..hihi tgh berangan nk mkn cucur jagung...thanks for de recipe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...