THE WORLD ITS JUST AWESOME......
Tuesday, 24 January 2012
BANANA CHOCOLATE RICE CAKE
Bismillah..
Sekejap aja cuti dah selesai cuti 4 hari ..dapat lepak kat rumah memang best sangat..banyak juga kerja-kerja rumah dapat di selesaikan..yang paling seronok sekali kami adik beradik berhimpun kat rumah mak untuk makan bersama..jarang-jarang dapat makan berhimpun..sambil bercerita..sempat juga me memasak beberapa jenis menu..ayam masak kicap..sambal tauhu..ikan gelama kering..ikan goreng..ulam ulaman..adik ija masak gulai ikan kering..dan kak yati kakak yang sulung masak sambal sotong kacang tanah my feberet kami adik beradik masa kecik kecik..dulu kalau dulu bila balik sekolah buka aja tudung saji nampak mak masa sambal sotong kacang tanah ni senyum sampai telinga la..sedih gak sal adik yang bongsu tak dapat balik...cuti ni..
Esok dah mula rutin seperti biasa kerja-kerja kerja...Alyssa dan Aiman still bercuti ..hari Ahad baru sekolah bermula seperti biasa.
Petang tadi sempat bakar sebiji kek..actually kek ni dapat idea dari daput ITA masam manis..Banana Chocolate Rice Cake..bila aja ada pisang memang menjadi kesukaan saya..nampak pula CMG pun cuba mula lah berkobar-kobar semangat nak cuba..terimakasih yang tidak terhingga pada Ita yang sudi berkongsi resepi ni dan saya memohon berkongsi dengan rakan-rakan blogger saya pulak..semoga dengan ilmu yang dikongsi bersama ni hanya Allah saya yang membalasnya dengan seribu rahmat dan pahala..
Jom kita buat...
BANANA CHOCOLATE RICE CAKE
By : Amy Wong & KS Lee
Rujukan : Buku Lovely Butter Cakes
Dicuba Rasa dan Terjemahan oleh : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A
150 gm marjerin atau butter
150 gm gula kastor
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek
1/2 sudu teh esen pisang ~ ita tambah
Bahan B
200 gm tepung berprotein rendah , tepung kek atau tepung naik sendiri
30 gm chocolate rice ~ ita lebihkan 50 gm
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Hiasan
2 biji pisang ~ dipotong nipis bulat ~ yg ni ita tak letak
1/4 cawan hirisan badam ~ kak ummi tambah
~ ita guna kacang pistchio anda boleh guna juga apa kekacang yg di sukai. Letak bahan kekacang membuatkan kek ni lagi sedap dan rangup bila di gigit ( me tak ada stok kekacang so cuma letak rainbow chocolate rice )
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang 8 X 3 X 3 inc
Alas baking papaer dan griskan dengan butter
Pukul marjerin atau mentega dan gula hingga nampak keputihan.
Masukkan telor satu per satu ~ pastikan pukul telor hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya dan pukul hingga sebati.
Secara berselang seli, masukkan tepung (tepung dan soda ni campur dan ayak) dan susu, adun rata.
Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula.
masukkan coklat cip dan gaul rata
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas (kak ummi guna mangkuk Pyrex jek, so just gris mentega saja, x perlu alas)
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. ~ yg ni ita tak letak
Taburkan kekacang di atas kek
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.
Memang benar kata ITA dan CMG kek ni memang sedap sangat..tambahan di makan panas-panas hot from the oven kata mat saleh
So tunggu apa lagi..mesti cuba tau..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
bestnya buat mkn2 ramai...ermm time adik blk nanti ada lg ke mkn2..mesti xde dah kan.. :(
ReplyDeleteanw kek tu sedap nyer garing2..
ada..kita buat yg lebih happening...bbq ka??
ReplyDeletemaktam le ganti dgn minyak x?..klu ble nk pki byk mana?
ReplyDelete