THE WORLD ITS JUST AWESOME......

THE WORLD ITS JUST AWESOME......

Sunday, 23 September 2012

SOUR CREAM CHOCOLATE CHIP BANANA BREAD


Assalamualaikum..

Selalunya bila hari Ahad ni tinggal saya keseorangan..anak anak sekolah..my hubby kerja..nak buat lagu mana cuti tak sama ..depa cuti hari Jumaat dan Sabtu..ikut negeri Kedah yang saya pulak..hari Sabtu dan Ahad...ikut KL .kalau nak gi jalan jalan saya lah yang kena berkorban cuti..hari Jumaat...ya la nanti ada pulak yang asyik tuang sekolah...

Hari Ahad ni hari sibuk sedunia...jadi amah cuci rumah..basuh baju ,mop lantai..lipat baju,seterika baju,pendek kata selagi masih hidup keja keja..

Sarapan apa pagi nie?

Apa kata jom kita breakfast kek pisang pagi nie...memang best sangat..resepi di intai dari dapur sifu kita lah siapa lagi ita masammanis ITA yang memang terbaik..mohon di kongsi bersama pengunjung pengunjung hanimmdzain ya..semoga perkongsian kita diberi ganjaran pahala dariNYA..terimakasih ita..







RICH AND MOIST CHOCOLATE BANANA BREAD

Rujukan : Hesti's 

100 gm butter bergaram
120 gm gula ~ ita guna gula caster
1 biji telur
5 biji pisang raja ~ ita letak 4 biji
1/2 sudu teh serbuk vanila ~ ita letak esen vanilla
150 gm tepung ~ ita letak 1 cawan
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan sour cream
1 cawan coklat cip
sedikit badam cincang ~ ita tambah boleh guna walnut atau lain-lain


 Panaskan oven pada suhu 175C bergantung pada kepanasan oven ~ ita guna  suhu 170C
Sediakan loyang roti ukuran 9X5 inc, oleskan dengan sedikit butter dan lapik dasar loyang dengan kertas kek. Ita gunakan loyang 8X4 inc.

Lenyek pisang hingga lumat ~ ketepikan
Ayakkan tepung, soda dan serbuk koko ~ ketepikan

Dalam bekas pemutar, putar butter dan gula hingga berkrim
Tambahkan telur dan putar lagi.
Tambahkan esen vanilla, pisang dan sour crem dan terus putar hingga sebati

Tambahkan campuran tepung, soda dan koko yang telah di ayak dan gaul secara kaup balik dengan spatula hingga rata.
Tambahkan  coklat cip dan gaul rata.
Tuangkan adunan ke dalam loyang, ratakan
Ita taburkan cokla cip di atasnya dan juga sedikit badam cincang
Ita bakar dalam oven pada suhu 170C dengan api bawah selama 1 jam
Setelah kek masak, biarkan kek sejuk atas redai sebelum dipotong
Kek akak naik dalam oven dan turun sedikit setelah sejuk





Bak kata Ita tak rugi mencubanya..memang sedap..lembut lembab terasa  gebu dengan rasa pisangnya..

Ok selamat berhujung minggu bagi yang cuti ya..yang berkerja ..selamat berkerja dengan penuh semangat..

Jumpa Lagi..Daaaaaaaaaaaaa


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...