Assalamualaikum..
Bertemu lagi kita di alam maya ini..walau kekadang..banyak soalan bermain di minda adakah..perlu ku teruskan atau cukup sampai di sini..
Selamat sampai dari KL jam 5.30pagi..memang meletihkan...hari ni sambung kerja..sebelum membusy kan diri..jom kongsi hidangan yang menjadi kenangan kecik kecik dulu..Lempeng Kelapa atau di Kedah dikenali Peknga nyiok..sedapnya dimakan dgn sambal atau gulai yang di perangat ump....menawan kalbu..
Lebih sedap kalau yang memasak peknga ni..my sister..kak yati..aduh...terasa kerangupannya..ayak tangan tu yang kick....best juga kekadang adik ija yang menyediakan utk breakfast..kami bila reramai berhimpun...sedapnyaaaaa.
Jim tengok resepi ringkas ni..
1 cawan tepung
1/2 cawan kelapa parut
1sdk garam
Campur semua dengan sedikit air..macam buat lempeng tapi biar pekat sedikit..Masak dengan sedikit minyak macam buat lempeng..masak hingga garing..
Hidangkan dengan sambal sardin atau gulai ikan..
Selamat berkerja ya....
boleh guna kepala parut yg dalam tin tak
ReplyDeleterasanya tak sedap sgt kot..tak terasa kelapa dia..sebab dlm tin tu kering kan..
Deletebetul tu..better beli kelapa parut yg putih..
Deletedah lama jugak akak tak buat peknga ni cicah kari mmg sedap snagat orang utara selalu makan macam ni kan norhanim..
ReplyDeletetepat sekali kak noor..saya nie mengidam nak makan nie macam orang bunting 9 bulan 10 hari dah tak tertahan rasanya....bila dapat makan melantak tak ingat dunia..sedap sgt ..kena pulak dgn gulai sardin perangat. pehhhhh....:))
DeleteIni mmg mendtgkan marah! lama x mkn lempeng sbb susqh dpt kelapa muda..terbaik ni!!
ReplyDeleteThanks Chah..nyiok setengah tua..apa nak kata lemaknya.....makan pulak panas panas..emmmm..mavelous..:))
Delete