Dah 14hari puasa..rasanya dah jem mencari menu berbuka..sampai dah tak tau nak makan apa dah ..kami sekeluarga berbuka mesti pekena nasi..tak main le takat takat makan kuih tu...bila dah makan nasi mesti lauk pauknya dua tiga jenis..
Daging Merah Thai versi..salah satu menu kesukaan keluarga..bila dah dekat dengan Thailand nie..terkena tempias daging ala ala siam...selalunya di setkan bersama tomyam campur dan ayam paprik..rasanya semua gemar dengan rasa thai niekan..
DAGING MERAH THAI
Bahan-bahan (4-5 orang)
500 g daging
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos ikan Thailand ( nampla)
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut (dikoyakkan)
2 batang serai (diketuk)
Garam secukup rasa
Minyak masak
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos ikan Thailand ( nampla)
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut (dikoyakkan)
2 batang serai (diketuk)
Garam secukup rasa
Minyak masak
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan serai sehingga naik bau.
- Masukkan daging. Goreng daging sehingga hampir masak.
- Masukkan cili kisar, sos tomato, sos ikan Thailand dan sos tiram. Kacau sekata. Kalau nak kuah banyak sikit, tambah air dan sos tomato.
- Masukkan daun limau purut dan garam secukup rasa.
salam hanim, daging masak merah versi thai ni mmg sedap kan, kalau g kedai tomyam mst order lauk ni..
ReplyDeletememang confirm mesti order..but kalau makan kat Thailand rasanya lagi best...sal banyak sos yang di campur ..lebih lebih tomyam nye..surppppp kaw..
DeleteSedapnya... kalau k.gee dpt lauk begini sahlah 3 pinggan mkn nasi...hehe
ReplyDelete