THE WORLD ITS JUST AWESOME......

THE WORLD ITS JUST AWESOME......

Saturday 27 October 2012

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE


Salam Aidil Adha buat semua pengunjung pengunjung hanimmdzain..semoga sihat sihat semuanya..

Hari nin maybe ramai yang buat kenduri qurban atau aqiqah kan ..saya pun nie baru aja balik dari makan kenduri qurban,..boleh kata semuanya menu daging..jangan sampai naik darah udah la ye..

Jom kongsi satu lagi resepi Kek Lapis Kukus Cream Cheese yang sedap sangat nie.....memang terbaik ..bukan aja cara 
bahan -bahannya mudah didapati ...nak buatnya pun senang sangat..

Resepi ni di intai dari dapur ita masam manis..dan juga dari dapur yatie..dan beberapa blogger yg lain juga..mohon di kongsi di dapur saya pulak moga..berpanjangan ilmu yg di kongsi ni semoga sama sama mendapat keberkatan dari NYA..amin...

Jom masak....






KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
By: Yatie  dan Ita 

Bahan A ~ Cheese
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum

Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.

Bahan B ~ Kek
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas, susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

Penyediaannya

Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
Sediakan loyang berukuran 8 inc
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

6 comments:

  1. sedapnya, akak x sempat lg nk buat, raya buat Marble Cheese Brownies je utk mak, x dpt rasa pun, lps cuti nie blk umah nti mmg nk buat kek ni, sedapkann......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam khairah..memang kena cuba tau memang sedap.emm..dapat rasa Brownies pun sodap:-)

      Delete
  2. Salam.. :)
    melawat di malam raya ke3... :)
    sedapnya cheese brownies ni.. :)
    >> tadi pun saya sibok kenduri kat dewan org ramai bawah rumah ni.. lepas korban 2 ekor lembu.. alhamdullillah.. semua berjalan dengan lancar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikum salam JaSSNaNi..sok pun akak ada lagi jemputan kenduri..seronok kan sesekali dapat berhimpun jiran tertangga..jgn lupa mencuba kek lapis nie tau..esok esok boleh buat buah tangan utk kenduri kendara..ada class gitu....sedapppppp

      Delete
  3. salam kenal...

    mmg this cake amat sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai terimakasih ya sudi singgah di dapur akak..memang best kan..kek nie..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...