THE WORLD ITS JUST AWESOME......
Sunday, 7 October 2012
PULUT INTI
Bertemu lagi ya..dah tengahari..nie dah makan tengahari?...
Apa menu hari nie...apa aja yang di nikmati biarlah berpada pada...ya....kesihatan perlu di utamakan .lebihkan sayuran ya..atau ulam ulaman......hari ni Alor Setar hujan..lebat juga lah..sejuk aja duduk dalam rumah ni...
Bila hujan nie apa lagi yang sedap..tidur n makan le....ari nie buat Pulut Inti....my feberat nie...ada cerita di sebalik pulut ni...semalam pi Pasar Tani..jalan jalan ternampak kuih ni..apa lagi belilah sebungkus dengan harga rm2.00..sampai umah nak makan le..pegang aja pulut dah berair..punya lah angin satu badan..dah basi...naya naya...geram sangat macam nak antaq balik aja..
Semalam rendam pulut satu pot..hari nie ha.....makan puas puas..he he he..balas dendam ya...
PULUT INTI
Pulut
1 cawan beras pulut susu (rendam semalaman)
1cawan santan pekat *
1sdk garam* (* masak sedikit atas api perlahan )
Kukus pulut..dgn sehelai daun pandan...hingga pulut masak.Bila pulut masak gaulkan dgn santan yang di masak tadi..kukus lagi 10 minit ..dah siap.
Inti.
2cwn kelapa parut
1cwn air gula merah
1 sdb gula
1sdb tepung gandum.
1 helai daun pandan
Dalam kuali masukkan air gula merah , kelapa , daun pandan , dan gula..gaul sebati dan masak hingga kering.Agak agak nak kering masukan tepung gandum masak lagi 3 minit ..angkat sejukkan.
Selamat mencubanya ya...kata orang bila selalu makan pulut nie kulit gebu dan halus macam pulut susu...he he he...
kata saya..makan banyak pulut nie angin satu badan.....mula lah sakit satu badan and lenguh lenguh...bila masuk era 40ann tu mulalah penyakit singgah mai.kan .........he he he..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam ziarah... sedapnya pulut inti, dh lama tak makan....
ReplyDeleteaduhaiii rajinnya...meh la bngkskan 3 ketuii utk QH...
ReplyDeletetime hjn mmg sedap lyn pulut inti ni..tp pastu mula ngtokkk..hehe