Selamat bertemu lagi di pagi Selasa nie...hari nie kerja ya...aduh...memang segan sangat nak p kerja sal banyak sangat kerja yang dok tungu..apakan daya banyak tanggungjawab yang menanti....badan nie pun tak sampai tahap 100%..rasa sengal sengal satu badan..batuk lagi selsema...di tambah cuaca panas dan berjerubu nie lagi lagi le tak sihat..
Walaupun kurang sihat..masak tetap masak..bila dah ada kat rumah nie banyak le permintaan nak makan nu nak makan nie...Sup Ekor permintaan my hubby..selalunya order aja kat restoran tapi bila baca kat menu kad ada sup ekor..bila aja nak order terus cakap Sup Tulang aja yang ada..so daripada dok sumpah seranah kat restoran tu biaq buat sendiri..puas makan..nak dapat ekor nie bukannya susah sangat banyak dijual kat Mydin,Giant atau Tesco pilih aja yang tempatan atau yg import (Australia) semua ada.
Jom kita kongsi resepi Sup Ekor simple nie..
SUP EKOR
8 to 10 ketul ekor lembu
1 batang lobak merah
3 biji kentang
2 biji tomato
2 batang seleri
sedikit daun sup
1 bungkus sup bunjut adabi
2 biji bawang besar*
3 biji cili hidup*
4 biji cili api* (ikut suka nak lebih atau kurang)
2 ulas bawang putih* (* mesin halus)
2cm halia
Rebus ekor lembu hingga empuk..masukkan juga halia dan batang daun sup, kentang dan lobak merah sewaktu merebus tulang..agak agak ekor dah empuk masukkan sup bunjut adabi..Air rebusan agak agak la ye...setengah periuk.
Dalam kuali tumis bahan2 yg dimesin halus hingga garing...bila dah garing tuang dlm sup ekor tadi..perasakan dengan garam..masukkan buah tomato dan batang seleri didih lagi 5 minit.
Bolehlah dihidangkan dengan taburan daun sup dan bawang goreng .Perahkan sebiji limau kasturi ...secukup rasa..
Rasa masam manis sup ini..boleh menaikkan selera bagi yg kurang sihat macam saya..
Ok jumpa lagi ya..Jom kerja...
LOVE U ALL...................................
Katanya...
Khasiat Sup Ekor
Dengan mengamalkan sup ekor dapat membantu meningkatkan tenaga batin, melegakan demam dan sakit urat.
feveret lady ni kak.. tp bukan ekor.. tp supnya...
ReplyDeletesedapnya hirup hirup sup. Tak payah makan nasi dah. Makan dengan roti je dah cukup.
ReplyDeleteSlurppppppppppppppppppppp datang pulak lewat malam mau tak kecur... waduhh dengan kuahnya yang jernih penuh dengan ekor waduhh sedapnya...
ReplyDeletesedapnya kalau hirup sup dan ratah tulang tu...saya pun suka mkn sup ekor cicah dengan roti benggali..:)
ReplyDeleteWaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhh sedapnya sup ekor. Sedap makan panas cicah dengan roti...
ReplyDelete