Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Selamat malam semua..aik..malam malam baru mengupdated blog..hari ni tuan tanah agak buzy sikit..menyelesaikan kerja kerja rumah yang tertangguh..bila semuanya dah beres ha...bolehlah mengadap lappy dgn amannya. Bagaimana hari anda semua..mesti semua rakan rakan sibuk memenuhi undangan majlis perkhawinan yg banyak kan..nampak gaya dapur tak berasap la dua tiga hari ni ye..
Petang tadi mesi mengosongkan peti sejuk..so terjumpa sebelah labu ..so memang beberapa hari ni teringat nak makan serawa pisang so..dah ada labu..belasah aja le..Ada sesiapa rakan rakan yang tak biasa dengar istilah SERAWA dak..serawa tu sama maksud BUBUR..orang sebelah utara ni lebih terkenal dgn istilah serawa..
Ok Jom semak resepi ringkas nie..
SERAWA LABU DAN JAGUNG
Labu agak agak sebelah- dipotong dadu
1 tongkol jagung
200ml santan
1 tin susu cair
2sdb sagu
2sdb gula ( ikut suka ya nak manis atau kurang)
secubit garam
sehelai daun pandan
Mula mula rebus labu agak agak lembut masukkan jagung..dlm 5 minit masukkan santan dan susu cair.letak daun pandan.masak lagi 5 minit..masukkan gula dan garam..masak lagi 5 minit..didih aja serawa terus tutup api..
Dah boleh dihidangkan panas atau sejuk..sedap juga dicicah dgn roti bengali atau roti 4 segi..
Selamat mencuba ya...
Jumpa lagi..Bye...................
As'Kum hadoiii kecur2.. dengan kuahnya yang pekat tu.. hadoii.. dengan labu yang empuk di celah kuah tu hadoiii...kecur tak sudah penghabisannya ni...
ReplyDeletesalam Nor..
ReplyDeleteamboii sedap nampak labu tu macam teringin sngat akak kat sini,mesti kena buat ni betul lah kata Sha tu kuah nya ngancam pekat dan likat hee