THE WORLD ITS JUST AWESOME......

THE WORLD ITS JUST AWESOME......

Thursday 10 May 2012

ORANGE CHOCOLATE CHIP CAKE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



Selamat pagi..salam ceria buat pengunjung pengunjung blog hanimmdzain...pagi ni mentari bersinar terang..nampak cuaca cantik sangat...di tambah dengan galakkan burung burung bermain di luar..aduh tenang rasanya bila dapat merasa mendengar kehidupan alam ni..

Bagaimana dengan pagi anda...harap semuanya seceria di sini...Apa rancangan hari ni..bagi yang berkerja macam saya ni...dah terfikir fikir apa yang nak di selesaikan hari ni..atau ada yang kena menghadiri mesyuarat??...yang di rumah mana kerja nak di dahulukan..masak? basuh baju?..kemas rumah?..semua tu kerja kerja yang perlu di jalani setiap hari..Walau apa yg kita lakukan biarlah dengan seiklas mungkin besar ganjarannya ya....

Ok kita ke menu hari ni...Just a simple  Oren  Chocolate Cake...bau oren bila membaking nya harum sangat ..gebu dan semestinya bahan bahan yang simple aja..Jom kita tengok resepinya..






                   
ORANGE CHOCOLATE CHIP CAKE

Ingredients

  • 5 tablespoons unsalted butter, softened
  • 1/2 cup sugar
  • 1 large egg
  • Finely grated zest of 1 navel orange
  • 1/2 teaspoon vanilla
  • 1 cup all-purpose flour
  • 1 1/2 teaspoons baking powder
  • 1/8 teaspoon salt
  • 1/2 cup whole milk
  • 1 1/4 cups semisweet mini chocolate chips (7 1/2 oz)
  • 1/4 cup heavy cream

Preparation
Preheat oven to 350°F.
Beat together butter and sugar in a large bowl with an electric mixer until light and fluffy, then beat in egg, zest, and vanilla.
Sift together flour, baking powder, and salt and mix into butter mixture at low speed, alternating with milk, beginning and ending with flour mixture.
Fold in 1/2 cup chips and divide batter among lined muffin cups.
Bake in middle of oven until pale golden and a tester comes out clean, 20 to 25 minutes. Turn cupcakes out onto a rack to cool completely.
Bring cream to a simmer in a small heavy saucepan and add remaining 3/4 cup chips, whisking until smooth. Spread frosting on cupcakes.


Read More http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Orange-Chocolate-Chip-Cupcakes-with-Chocolate-Frosting-106180#ixzz1uQ7kvrJl





Jangan lupa mencubanya ya..senang aja..yang pasti sedap dan gebus aja...

Ok hari ni macam semalam saya berkerja outstation maybe hari ni drive jauh juga dalam 150km to North Kedah ..ke Bukit Kayu Hitam..UUM dan Changlun..aduh boleh tahan juga panasnya...

Ye le kena kerja lebih sikit...p/s...nak bayar keta baru..hik hik hik..yg pasti my dream car....bila nak sampai nie.....me dah tak sabaq .....
         

7 comments:

  1. sedapnya Hanim...lg2 tgk lelehan coklat kat kek tu...terliur tau...

    ReplyDelete
  2. SAlam.. wahh sedapnya... memang suka betul dengan apa jua kek yang ada oren memang fav no 1! pulak yang di atas tu bukan main cantik dan menyelerakan... wahh nanti nak cuba.. tapi sebelum tu nak mintak sebijik *dengan tak tahu malu ni heheehh* macehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat cepat hulurkan tangan..nahhh rasa le...sedap tak...

      Delete
  3. Salam. Saya ada kemukan beberapa soalan mengenai fruit tart pada entry fruit tart Puan Hanim bertarikh 3 Mei, mungkin Puan Hanim belum sempat membaca, maka saya ambil kesempatan untuk bertanyakan di sini, daun apa yg digunakan sebagai hiasan utk fruit tart? Terima Kasih Paun Hanim. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan...maaf ye lambat menjawab soalan solan yg di tanya...ok utk no1..Dua dua pun boleh simpan dlm kedap udara dan masukkan dlm peti sejuk boleh simpan lama. No 2. Saiz acuan 3cm. 4. Daun rosemary..actualy daun apa apa pun boleh asal boleh dimakan..yg penting kreativity..terimakasih ya sudi singgah di blog akak..

      Delete
  4. Aduhaiiii lamanya kita tak buat kek. Mixer pun dah berhabuk... Kita tumpang makan kat sini jelah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...