THE WORLD ITS JUST AWESOME......
Wednesday, 30 May 2012
CUCUR JAGUNG MANIS
Selamat Pagi semua..pagi ke tengahari nie...dah dekat makan tengahari ..eh eh..tak baik tau..ingat orang baru bangun tidur ka?..kita walaupun cuti sekolah bangun tetap waktu yang sama..dah macam alarm clock dah mata nie...5.30pagi aje dah jaga...
Tak tak marah..:))..nie ha..bangun aja pagi tadi teringin nak makan cucur jagung manis..kat rumah nie kalau yang manis kurang le sikit ..kalau cucur jagung yg letak udang besor besor tu laju aja habis....
Buat bancuhan dulu..kemudian perapkan sekejap dlm 1jam...keluar kejap beli paper..tengok pokok pokok tanaman kat rumah nie..almaklum la kita kan cuti...ada lagi 1 hari..tau esok jumaat baru kerja balik...
Jom kita tengok resepi yg simple bagi adik adik yg baru berjinak jinak kat dapur nie..mana nak tau sok sok ibu mertua minta buatkan..
CUCUR JAGUNG MANIS
2 tongkol jagung
1 biji bawang besar potong halus
2 cawan tepung gandum
secubit garam
secubit soda bikarbonat
secubit baking powder
2sdb gula.
1cwn air sejuk
2cwn minyak utk goreng cucur
Gaul sebati semua diatas...perap sekejap dlm 30 to 1 jam..Kemudian bolehlah di goreng hingga kekuningan.
Dah boleh dihidangkan..
Angkat aja dari kuali terus snap gambar..Panas panas nie..sedapppp...
Jumpa lagi nanti ya....Bye..lv u all....................
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam Nor,sana sini makanan sedap je hari ni cucur kodok cucur jagung manis,kalau macam ni hari2 mau gemok gedempol ni dik oiii hahaha bak sebiji dua nak rasa je
ReplyDeletemaktam tambah udang..boh cabai..dah jd coq udang..:)
ReplyDeleteanas dah 2 hari dh gila makan cucuq nyoq..:)
sedapnya cucur jagung. lemak lemak manis gitu..
ReplyDeleteSedappp.... tapi kat rumah ni tak reti yang reti sha sorang.. tumpang makan sini ajelah sambil baca paper sama2 heheheh
ReplyDeletesedapnya kak,lama saya tak mkn dan buat cucur jagung ni...memang best kalau dapat cicah sos lingham ni..ehehe
ReplyDeleteJagung nak kena rebus dulu ker?
ReplyDelete