Bertemu lagi ..sihat tak rakan rakan semua...harap harap semua ok ya...bila dah masuk pertengahan ramadhan nie rasanya semua kaum ibu lah yang paling sibuk..
Dah berapa jenis biskut dah di buat..mesti senyum tersimpul bila tengok berbalang balang biskut buatan sendiri penuh atas rak ye..jenuh gak nak sembunyi pada anak anak..kalau boleh tu nak perabih semua tak dan le nak tungu raya..bukannya kedekut tak bagi makan tapi dah letih benar nak tungu biskut di bakar..
Kalau ada adik adik di luar sana yang masih tercari resepi biskut jom tengok disini satu jenis biskut suji cornflakes yang memang le tersangat sangat sangat sedapnyaaaaaaaaaaaa..rasanya yang rangup..sujinya memang best giler...
resepi diambil dalam majalah Saji Super Bumper Ogos 2012.
BISKUT SUJI CORNFLAKES
Bahan A
150 gm minyak sapi
100 gm shortening
180 gm gula kastor
Bahan B
1 biji kuning telur
Bahan C ( Ayak bersama )
300gm tepung red rose
80 gm tepung jagung
80gm tepung suji
100gm cornflakes yg dikisar halus
Untuk hiasan
Telur kuning
Manik gula hiasan
Putar shortening dan gula hingga sebati masukkan minyak sapi dan putar sekejap
Masukkan Bahan B dan satu semua bahan C
Campur semua bahan C kedlm bancuhan A. Uli adunan hingga menjadi doh
Rehat 15 minit, canai an terap dgn acuan
Sapu telur hias kan dgn manik
Bakar pada suhu 160 selama 15 minit.
Ok jangan lupa cuba ya memang best..
Bye Bye..
SALAM RAMADHAN
No comments:
Post a Comment