THE WORLD ITS JUST AWESOME......

THE WORLD ITS JUST AWESOME......

Sunday, 4 December 2011

Bingka Suji Pandan...Sajian Minum Petang

                                                                        Bismillah.....




  Selamat bertemu kembali...jadual kerja yang ketat semalam tak   mengizinkan Sy untuk meng updated blog .


Bagaimana perjalanan hujung minggu anda....semoga hari ni menjanjikan jutaan kegembiraan..buat keluarga tersayang..






   Bingka Suji Pandan...sajian minum petang utk hari ini...diambil di dapur  CMG..yg Sy hormati dgn resepi-resepinya     yg menawan hati..boleh dikatakan setiap resepi yg diambil di CMG Dapur tanpa Sempadan ni .... tidak akan mengecewakan ..yang pasti  menjadi..terimakasih yg tidak terhingga atas kesudian berkongsi........
hanya Allah sahaja yg membalasnya......




 Mohon keizinan utk berkongsi dgn rakan-rakan yg lain...kita lihat bahan-bahannya dan cara membuatnya...







BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
110 gram gula (boleh tambah sedikit lagi jika suka manis)
160 gram suji @ semolina
250 ml santan pekat
435 ml air
1 camca teh pes pandan
1/4 camca teh garam
90 gram mentega
30 gram tepung gandum
Sedikit bijan untuk hiasan (resipi asal tak letak)

















CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Alas tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan aluminium foil, biar lebih sedikit dibahagian kiri dan kanan, lenser dengan mentega pada dasar dan tepinya (tujuan melebihkan aluminium tadi ialah supaya kueh mudah diangkat keluar). Panaskan juga oven pada suhu 190C.
  2. Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega. Kacau rata dan tuang dalam bekas tahan panas, kemudian tenggekkan atas air mendidih dan kacau dengan whisk sehingga bancuhan pekat seakan2 bubur (seperti dalam gambar). Alihkan dari dapur dan masukkan mentega, kacau rata hingga sebati.
  3. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Tabur bijan rata dan bakar dalam oven selama 1 jam, 5 minit sebelum akhir waktu membakar, tukar api oven pada fungsi grill. Ini akan menghasilkan permukaan kueh bingka perang keemasan. Biar betul2 sejuk baru dipotong. Boleh hidangkan untuk minum petang...


















Selamat mencuba ya.......




2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...