THE WORLD ITS JUST AWESOME......

THE WORLD ITS JUST AWESOME......

Tuesday, 8 November 2011

Cream Puff inti strawberry jem....

 Assalamualaikum..selamat bertemu kembali..


Hari ni still lagi cuti bagi kami di kawasan utara ..yang bercuti pada hari Ahad..jadi hari ni ganti yang hari Ahad le...


So..dah kat rumah ni mulalah Sy mencari resepi resepi baru yang belum lagi di cuba..


Resepi ni saya dapat dari dapur ITA masam manis..thanks Ita for the simple resepi but sedap...


Actually resepi hari ni adalah Cream Puff..yang menjadi kegemaran Sy..selalu juga lah saya membeli di kedai kedai bakery...but lepas ni dah tak perlu beli lagi sal dah pandai nak buat sendiri..


Minta izin di sini ITA untuk berkongsi resepi Cream Puff ..yang amat istimewa...


Cuma intinya saya ganti strawberry jem...resepi asal mengunakan cream custard..



CREAM PUFF

100ml air 

45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih hingga bercampur.
Tepung gandum di ayak 



Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.

  1. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat. 
  2. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. 
  3. Masukkan telur, kacau cepat-cepat 


Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
Pipe kan ke atas dulang
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan. 

Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan strawberry jem




Terimakasih juga buat adik Zura yang telah memberi beberapa tips utk Cream Puff ni..

Terimakasih untuk semua yang sudi berkunjung ke blog ini...segala catatan hanyalah utnuk simpanan dan rujukan sendiri....

Sampai jumpa lagi....bye...


1 comment:

  1. ok dah pandai la...pasni adik2 beradik leh buka bakery...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...