THE WORLD ITS JUST AWESOME......

THE WORLD ITS JUST AWESOME......

Sunday, 2 December 2012

KARIPAP PUSING


Bertemu lagi....semoga rakan rakan di luar sana berada di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya..

Jutaan terimakasih yang tidak terhingga bagi rakan rakan yang sudi mengintai dapur saya yang tidak seberapa ini..terimakasih juga bagi yang sudi berkongsi idea idea dan resepi resepi yang cukup istimewa...bagi saya yang baru berjinak jinak dlm blog dan juga masakkan ni..tunjuk ajar dari senior amat dinantikan.


Bila membaca blog kekawan yang mencuba resepi baru..diri ni dah tak boleh duduk diam lebih lebih lagi resepi resepi yang begitu dramatik..macam lah hidangan saya hari ni..Karipap Pusing...tak termimpi boleh buat sendiri..memang tak pandai langsung nak buat ni..kalau karipap biasa tu ok la..tapi yang ni yang berpusing pusing memang tak reti nak buat..


Terimakasih kepada rakan blogger Cahaya Shiela SPICES JOURNEY DISINI yang sudi berkongsi step by step ..semoga perkongsian ni diberi ganjaran dariNYA..mohon dipanjangkan disini untuk yg baru utk mencubanya.
 

 

Pusing jangan tak pusing....meletup............... Memang rangup..sedap...bestnyaaaaaaaaaaa...menjadi sebiji dua biji and dapat 24 biji..TerimaKasih Cifu


 

KARIPAP PUSING

A.

1 cwn tepung gandum

2sdb margerin
2sdb shortening
1/4 air + 1sdk garam(gaul semuanya uli dan bahagi 4 bahagian)

B.


2 cwn tepung gandum

1/2 cawan minyak panas
secubit garam
1/2 cawan air sejuk.

( gaul semuanya uli dan bahagi 4 bahagian)

INTI..ikut suka ya ..macam buat inti karipap inti daging /ayam/sardin..masak biar kering sedikit ya.1.  Ambil 1 bahagian B..canai nipis kemudian masukkan A.di tengah        tengah bulatkan  macam sebiji bola ..ketepikan.

2. Ambil sebiji doh tadi canai lagi nipis kemudian gulung dan direhatkan 10 minit.


3. Potong kepada 6 bahagian. Ambil satu bahagian dan canai nipis untuk membentuk sebiji karipap..masukkan inti dan klim tepi.


4. Buat sampai habis..adunan ni kita akan dapat 24 biji.


5.  Goreng dengan minyak panas. Kekuningan bolehlah diangkat.


Untuk pembelajaran yang lebih tepat boleh lah merujuk kepada link Cahaya Shiela ya..


Jangan lupa mencuba..mesti tidak menghampakan.


TERBAIKKKKK1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...