Monday, 9 January 2012

SHEPARD PIE..for dinner..

 Bismillah...


Macamana perjalanan hari anda hari ni..bagi Saya (Sy) hari ni bermulanya hari pertama bagi minggu ni..ya la..bila hari Isnin aja..penyakit malas nak p kerrja pun dok mai la....


Tapi nasib baik la..bila balik kerja duduk kat dapur ..hilang segala penat....macam orang selalu berkata,..bila dah minat tu..apa pun boleh..


Hari ni nak share menu yang menjadi peberat saya selalu...Shepard Pie...memang sedap sangat ...nak buat pun senang sangat..


Jom kita tengok resepinya..




Bahan-bahannya...


filling/intinya..


200g ayam 
1 biji bawang Holland /besar
sedikit daun sup
1 biji cili 
sedikit lada hitam
sedikit garam halus


8 biji ubi kentang sederhana besar
20gm keju parmessan
20gm keju cheddar
20gm keju mozarella
20ml susu segar


Cara-caranya..


Ubi direbus hingga empuk..kemudian di lenyek hingga hancur..masukkan keju parmesan..sedikit garam.dan susu segar..gaul rata...ketepikan


Ayam di tumis bersama bawang.cili..hingga masak..campurkan lada hitam..perasakan dengan garam..masukkan daun sup gaul terus diangkat.


Gunakan bekas kecil..masukkan sedikit ubi..dan ditekan ke bawah..kemudian masukkan inti..masukkan pula ubi..tekan hingga sampai ke permukaan bekas..taburkan mozarella cheese dan cheddar..


Bakar selama 15 minit atau sehingga cheese cair dan garing..


Agak-agak suam boleh terus dihidang dan dimakan bersama sos cili jika suka..

No comments:

Post a Comment